НачалоКонтактиКарта на сайта

+359 /02/ 9759000

Advertisement

 

 

 

 

КЛИНИКА ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ

Доц. д-р Стефан Станчев, д.м.

Началник клиника

 

 

 

 

 

 

Лидия Георгиева

 Старша сестра

 

Началник клиника: Доц. д-р Стефан Станчев, дм

 

лекарски екип:

 

1.Д-р Валентин Стоянов Стоянов – главен асистент. Много високо ниво на компетентност в областта на първично протезиране на тазобедрената и колянна става, включително и миниинвазивни методи, и репротезиране на тазобедрената става.

 

2.Д-р Георги Георгиев Тасков – главен асистент. Много високо ниво на компетентност в областта на първично протезиране на тазобедрената и колянна става, и репротезиране на тазобедрената става.

 

3.Д-р Игор Андрей Дичовски – асистент. Научни интереси и добра компетентност в областта на вродени и придобити заболявания на опорно-двигателния апарат в детска възраст, ехографии на тазобедрената става при новородени. Гръбначна хирургия. Ендопротезиране на големите стави.

  

4.Д-р Ивелин Великов Костадинов – лекар ортопедия и травматология. Много високо ниво на компетентност в областта на артроскопски хирургични методи в областта на колянна, раменна, тазобедрена стави. Високо ниво на компетентност в областта на първично протезиране на тазобедрената и колянна става.

 

5.Д-р Пламен Иванов Калъпов – лекар ортопедия и травматология. Високо ниво на компетентност в областта на първично протезиране на тазобедрената става, травматология. Гръбначна хирургия.

 

6.Д-р Гаурав Сети Сети – лекар ортопедия и травматология. Научни интереси и добра компетентност в областта на артроскопски хирургични методи в областта на колянна, раменна, тазобедрена стави.

 

7.Д-р Мартин Тошков Тошев – лекар ортопедия и травматология. Научни интереси и добра компетентност в областта на иновативни методи в областта на колянна, раменна, тазобедрена стави.

 

9.Д-р Любомир Крумов Любомиров – лекар специализант. Научни интереси и добра компетентност в областта на иновативни методи в областта на колянна, раменна, тазобедрена стави.

Ст.м.с Лидия Георгиева

 

На тази страница ще намерите информация по следните теми:

Смяна на тазобедрена става

Кога и защо да протезирам колянната си става?

Реконструктивна ортопедична хирургия

Кога Вие може да се подобрите от смяна на тазобедрената става

Миниинвазивност и миниинвазивно ендопротезиране

Артроскопска хирургия

Лечение на пациенти с фрактури

Първи дни след ендопротезиране на тазобедрената става      

Първи дни след ендопротезиране на колянна става                   

История на клиниката

 

Реконструктивна ортопедична хирургия

 

Реконструктивна и пластична хирургия на опорно-двигателния апарат:

 • Възстановяване и корекции на следтравматични функционални и пластични дефекти на костите и меките тъкани.

 • Лечение на нелекувани или неправилно лекувани увреди на  опорно-двигателния апарат.

 • Удължаване на крайници и части от скелета.

 • Сухожилна и мускулна пластика.

 • Свободна и несвободна кожна пластика в областта на опорно-двигателния апарат.

 • Свободен тъканен трансфер  в областта на опорно-двигателния апарат

 • Възстановяване на периферни нервни увреди в областта на опорно-двигателния апарат.

Подмяна на тазобедрена става:

         Извършва се първично и ревизионно ендопротезиране, като се използват най-съвременните достижения на хирургичните техники – минимално инвазивни методи за тазобедрено ендопротезиране, най-съвременните достижения в технологиите на ставните импланти.

 

 

Кога се появяват симптомите?

     Ако тазобедрената ви става е увредена от артроза, счупване, или други заболявания, то обичайни действия като ставане, ходене и сядане може да бъдат затруднени, болезнени и дори невъзможни. Тазобедрената ви става може да е скована така, че да е много трудно или невъзможно да обуете чорапите или обувките си. Може да имате болки и да се чувствате зле дори докато почивате.

Кога трябва да обмислите хирургична намеса?

    Ако поради болката се промени начина на извършване на ежедневните ви дейности, ако лекарствата нямат ефект и дори използването на помощни средства като патерици и бастун не помагат, е време да се обсъди хирургично лечение – смяна на тазобедрената става. Чрез хирургичната подмяната на увредената ви тазобедрена става с изкуствена, може да се премахне болката, да се увеличи обема на движение и да се възстановят загубените ѝ функции. Това ще ви помогне да се радвате отново на нормалната, ежедневна физическа активност.

Тазобедрена става – анатомия

   Тазобедрената става е една от големите стави, носещи тежестта на тялото. Тя е съставена от две основни части: бедрената глава, която е най-горната част на бедрената кост и по форма съответства напълно и се помества в окръглената ямка на тазовата  кост,  наречена  ацетабулум.

Множество здрави сухожилни връзки свързват тези две части и осигуряват стабилността на ставата.Костните повърхности на главата и ямката имат гладко и твърдо покритие от ставен хрущял, който осигурява лесното им взаимно движение с минимално триене. Тънка и гладка покривка наречена синовиална мембрана покрива всички останали повърхности в тазобедрената става. При здравата става тази мембрана произвежда малко количество течност, която храни хрущяла и съществено намалява триенето в нея при движение.  Нормално всички тези части на ставата работят в хармония, позволявайки ви да се движите лесно и без болка.

 

Вие може да получите подобрение от смяната на тазобедрената става ако:

 • Болката в тазобедрената става ограничава ежедневните дейности като ходене и навеждане.

 • Болката в тазобедрената става продължава дори когато почивате, независимо през деня или ноща.

 • Сковаността в ставата ограничава способността ви да движите свободно или да повдигате крака си.

 • Приеманите противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикамент или глюкозамин-сулфат имат малък или никакъв ефект върху болката.

 • Имате увреждане или неприятен странчен ефект от приеманите медикаменти.

·            Други лечебни средства като физиотерапия или използваните помощни средства за ходене не облекчават изпитваната от вас болка в ставата.

          Дори при нормални условия на използване и обичайна активност, изкуствената става (протезата), след време се износва. Ако практикувате контактни и силови спортове, или сте с наднормено тегло, това износване може да се ускори и да причини разхлабване на протезата, която да стане болезнена.

          Кръвни съсиреци във вените на долните крайници или таза са най-често срещаното усложнение след ендопротезиране на тазобедрената става. Вашият ортопед ще предприеме мерки за предпазване от образуването на кръвни съсиреци във вените ви, или ако те все пак се образуват, ще вземе мерки да не се развият усложнения. Такива мерки могат да включват използване на специални чорапи, надуваеми покрития за крайниците, упражнения, противосъсирващи медикаменти.

 

Кога и защо да протезирам колянната си става?

 

         Причините един пациент да предприеме това хирургично лечение са:

 • Болка при движение и в състояние на покой(нощно време).

 • Неуспех и неповлияване на болката с методите на медикаментозното и инжекционно лечение.

 • Загуба на движения в колянната става, неустойчивост, променен начин на ходене с неестествено натоварване на другите стави.

 • Ограничаване на свободата за извършване на всекидневните ангажименти.

 • Ограничаване на възможностите за включване в установения начин на живот, контакти, забавления.

Миниинвазивност

Какво представлява миниинвазивноста?

        Това е специфично понятие, което за улеснение може да се определи като оперативна техника с минимална увреда на тъканите, без значение в коя област е интервенцията. Миниинвазивноста не се отнася само до размера на кожния разрез – дали  е 5-10 или 15 сантиметра, а означава че под самата кожа хирургът е работил щадящо за тъканите, с по-малката травма на околните анатомични структури, което води до по-бързо възтановяване на пациента.

Миниинвазивно ендопротезиране

      За първи път в България доцент Кастелов въвежда миниинвазивния преден достъп за ендопротезиране на тазобедренната става, след проведено обучение във водещи световни клиники.

   Какво осигурява миниинвазивното ендопротезиране с преден достъп:

     Поради това, че не травмира директно мускулатурата на пациента, дава възможност за много бързо възтановяване след операцията.

          Пациентите буквално се изправят на следващият ден и започват да ходят без помоща на патерици и чужда помощ.

      За разлика от миниинвазивното ендопротезиране с преден достъп, при повечето от останалите миниинвазивни достъпи се травмират мускулите, и е необходимо първо тяхното зарастване, поради което на пациентите не се позволява самостоятелно движение и някои от движенията в тазобедренната става не са позволени.

       

Лечение на пациенти със счупвания (фрактури)

        Лечението на пациенти с фрактури на костите на опорно-двигателния апарат са тясно застъпени в клиниката. Голяма част от екипа разполага със сертификати за проведени курсове към световната AO фондация, базирана в Швейцария. Лечението на фрактурите в клиниката се придържа към принципите и новостите наложени от водещи световни практики, използват се международно сертифицирани импланти (плаки, винтове и др.) предпоръчвани от АО фондацията, като по този начин се намалява рискът от следоперативни усложнения базирани на имплантите или начина на извършване на оперативната интервенция. Доказани специалисти в лицето на нашите лекари всяка година допълват своите знания и изнасят доклади на национални и световни форуми по теми за лечението на фрактурите, както и по въпроси на ендопротезирането, и артроскопката хирургия.

     Сремежът е да се достигне най-високо ниво в лечението на нашите пациенти. Пример за това е въвеждането в клиниката за първи път в България на проксималния бедрен пирон PFN-A, поставящ се щадящо за тъканите и допринасящ със здравината си за по-бързо раздвижване на пациентите след фрактура на бедренната кост в горната част.

       Лечението на фрактури на гръбначният стълб се извършва съвместно с клиниката по неврохирургия, разполагаща с едни от най-добрите специалисти в България.

           При пацинети с политравма (увреда на множество крайници) или с увреди и на други органи и системи, се извършва в болницата от лекари с различни специалности работещи съвместно в един екип.

Артроскопска хирургия

      В клиниката се извършва съвременна артроскопска хирургия на големите стави.

    Лекарите извършващи атроскопска диагностика и оперативни намеси са сертифицирани и обучавани на международни форуми, членове са на българските, балкански и международни организации по артроскопска хирургия.   

История на клиниката

         До 1953 години на миналия век пациентите с травматични и ортопедични заболявания на Първостепенната Окръжна болница “Д-р Рачо Ангелов” са лекувани в хирургичното ѝ отделение. Тогава ръководителят му, бъдещият проф. Владимир ТОМОВ, разкрива кабинет по ортопедия с отговорник д-р Атанас КОВАЧЕВ, който го развива в сектор с 20 легла, а по-късно – и в отделение. От 1975 г., след конкурс, за негов завеждащ е определен д-р Владимир БОЖКОВ, к.м.н., специализирал в Кладруби, Чехословакия. Той удвоява леглата и разширява оперативните техники при сложни увреждания и вродени малформации. Поема се тежкият травматизъм от районните болници и новопостроената магистрала “Тракия”.

         По-късно ортопедичното отделение при Окръжната болница се ръководи от д-р Захари ВЪЛЧЕВ, един от най-изявените български травматолози. Същевременно към ИЛЧГ функционира Клиника по ортопедия, ръководена от проф. Кольо КОЖУХАРОВ, който и след обединението на Окръжна болница “Д-р Рачо Ангелов” с ИЛЧГ продължава да бъде неин началник. Доц. Румен КАСТЕЛОВ, д.м., - член-кореспондент на Централно-европейската Академия на науките. Специализирал е в Швейцария и Великобритания. Автор на над 100 научни публикации. Доц. Кастелов първи в България въвежда миниинвазивния достъп за тазобедрено ендопротезиране и поставяне на проксимален пирон (PFN-A) при фрактури в проксималния край на бедрената кост. В момента клиниката се ръководи от ДОЦ. д-р стефан иванов станчев, дм - защитил дисертационен труд на тема „хирургично лечение на лумбалните спондилолистези”.

 Клиника по ортопедия и травматология

 

     Дейността на Клиниката обхваща почти всички области на специалността “Ортопедия и травматология”:

 • оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците, таза и гръбначния стълб

 • остеопоротични фрактури

 • ендопротезиране на тазобедрена, колянна и раменна става

 • хирургично лечение на вродените деформации на опорно-двигателния апарат, включително на гръбначния стълб след травми и заболявания

 • спортна травматология и артроскопска хирургия на големите стави

 • миниинвазивна хирургия на костите и ставите

 • реконструктивна хирургия при посттравматични усложнения

  консервативно лечение на постменопаузалната и сенилната остеопороза, както и на дегенеративните и възпалителни ставни и костни заболявания.

   

 

 

 

 

   
   

© 2009 УМБАЛ Света Анна - София

 

Начало  Принтиране Сподели с приятел

 

За нас          Контакти