НачалоКонтактиКарта на сайта

+359 /02/ 9759000

Advertisement

 

 

ДОЦ. БОРИСЛАВ ДЪБОВ

НАЧАЛНИК НА

ОЧНА КЛИНИКА

 

 

 

ОЧНА КЛИНИКА

 

 

лекарите в клиниката

 

   В болницата се прилага - ОПТИЧНА КОХЕРЕНТНА ТОМОГРАФИЯ

        OCT е безконтактна, неинвазивна, In Vivo методика за изследване на преден очен сегмент и ретина с резолюция близка до хистологично изследване. 

          Апаратът OCT/SLO Оpko Oti  съчетава в себе си възможност за едновременно OCT сканиране и фундусова автофлуоресценция чрез сканираща лазерна офталмоскопия.

           Тези две едновременни изследвания в комбинация с уникалното  за този апарат изследване микропериметрия дават възможност за едномоментно изследване и корелиране на анатомията и функция,на ретината. 

       Това ни дава възможност да провеждаме скрининг и адекватно лечение на социално значимите заболявания : Възрастово свързана макулна дегенерация (ВСМД засяга 60% от населението над 60 г.възраст), Диабетен макулен едем (ДМЕ) и съдови заболявания на ретината.Както и правилна диагностика и подход за хирургично лечение на редица заболявания на витрео-ретинната повърхност

 

         Апаратът има възможност да изследва анатомичните особенности и дебелина на Ретинния Неврофибрилерен слой ( RNFL) ,както и размер и обемни характеристики на главата на зрителния нерв ,което ни позволява скриининг и ранна диагноза на Глаукома .Параметрите на зрителния нерв ни дават възможност за диагностициране и на редица неврологични и съдови заболявания протичащи със засягане на папилата на зрителния нерв.

         Излседването на предния очен сегмент дава възможност за преценка и интерпретация на структурата на роговица ,камерен ъгъл ,ирис и леща.Особенно важно е изследването на камерния ъгъл както и структурата на преден очен сегмент в скрининга и ранната диагноза на детската глаукома .

 

 

ИСТОРИЯ

 

След разделянето на Очно-ушно-гърленото отделение на 2-те му съставни части (1927 г.), Отделението по ОФТАЛМОЛОГИЯ (с 12 легла) се ръководи последователно от легендарните не само за София, а и за цяла България д-р Анастас АНАСТАСОВ, д-р Маноах ЛЕВИЕВ и доц. Константина БАЛАБАНОВА, удостоена със званието “заслужил лекар”. Това наистина са едни от най-известните национални и столични офталмолози за времето.

 

След 1938 г. Очното отделение разполага с 20 легла, самостоятелна операционна и амбулатория. През 1944 г. за младши лекар е назначен бъдещият професор Евгени Живков. Още следващата година тук се внедрява първият белектрически офталмоскоп; разкриват се кабинети по глаукома и детски очен травматизъм.

Клиниката по очни болести в ИЛЧГ е създадена и дълго време е оглавявана от корифея на българската офталмология проф. Никола КОНСТАНТИНОВ, по-късно – последователно от ученичките му доц. Анета МИШЕВА и единствената лекарка-академик по медицина у нас - Петя ВАСИЛЕВА.

 

Днес ОЧНАТА КЛИНИКА в УМБАЛ “Св. Анна” е ръководена от доц. Борислав ДЪБОВ, дм. Той е син на големия български офталмолог проф. Стоимен ДЪБОВ, който е създател на онкоофталмологичната диагностика и хирургия в България и на витреоретиналната хирургия. Доц. Борислав Дъбов е член е на Българското дружество по офталмология, както и на Германското офталмологично дружество и на Нюйоркската академия на науките. 

 

Доц. Борислав Дъбов е автор на единствената по рода си у нас монография “Витреоретинална хирургия”. Под негово ръководство в Клиниката разширява обхвата си и днес тук се извършват годишно над 2000 очни операции - не само рутинните (при катаракта и глаукома), но и най-тежките и сложни – на аблацио (отлепване) на ретината, диабетна ретинопатия и пр., които са по възможностите на не повече от 10-тина български специалисти. Естествено, че и тук огромна роля играе модерната апаратура

 

В момента тук работят 11 лекари - доц. Анета Мишева, която е била ръководител на Клиниката по очни болести на Окръжна болница “Д-р Рачо Ангелов” и е не по-малко известна в цялата страна с успешните си витреоретинални операции и цялостната си професионална дейност; д-р Маргарита Терзиева и д-р Евдокия Димитрова.  

   

© 2009 УМБАЛ Света Анна - София

 

Начало  Принтиране Сподели с приятел

 

За нас          Контакти