НачалоКонтактиКарта на сайта

+359 /02/ 9759000

Advertisement

 

 

 

КЛИНИКА ПО КАРДИОЛОГИЯ

Открита е на 1 януари 2005. Началник е нейният създател доц. Божидар ФИНКОВ, дм, всепризнатият основател и класик на българската инвазивна кардиология, в която област той е и националният ни консултант.

Тук работят 13 лекари, 4 лекари-специализанти, 2 - докторанти и 24 мед. сестри. Леглата са 18, плюс 8 в интензивно кардиологично отделение.

Доц. Финков е възпитаник на III градска болница “Д-р Мара Малеева – Живкова”, специализирана като Национален център по сърдечно-съдови заболявания, в която е работил 25 години. В нея идва от Горна Оряховица, след спечелен конкурс за асистент. Учител е на големия наш кардиолог проф. Юрий Белов.

Доц. Божидар Финков също трябва да бъде вписан в историята на българската медицина: през 1991 г. той извършва първата у нас кардиоинвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. По-късно извършва и първите у нас валвулопластики – коригиране на увредени сърдечни клапи чрез кардиоинвазивен способ, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии.

При доц. Финков са се обучили и самостоятелно работят младите лекари д-р Низар Рифаи, д-р Васил Велчев, д-р Цеца Велкова, д-р Иван Панов, д-р Георги Маждраков (внук на основателя на българската нефрология акад. Георги Маждраков).

Годишно през Клиниката по кардиология преминават над 2700 пациенти, 1/3 от които са хоспитализирани по спешност; почти всички от тях – в Интензивния кардиологичен сектор. Огромно впечатление прави, че средният им престой в него е само 2,16 дни (за цялата клиника – 1,66 дни!); с други думи инфарктът тук се лекува буквално за 2 дни – чрез спешно поставяне на стент. Общият леталитет е 1,1% за цялата Кардиологична клиника (и само 3,3% за Интензивно кардиологично отделение!); за Катетеризационната лаборатория е нула!

Ст. мед. сестра. е Мария Ценова - магистър по здравни грижи.

Силно впечатление прави, че общата смъртност от инфаркт в столицата е паднала от 17 на 13%, което се дължи на кардиоинвазивното му лечение (поставяне на стент); нека да подчертаем още веднъж: то е въведено не само практически, но и организационно в България именно от доц. Божидар Финков – когато беше здравен министър той прокара през Министерския съвет  Решение за Програма по инвазивна кардиология, чрез която създаде 5 центъра по инвазивна кардиология в София (в III градска болница, УНСБАЛ “Св. Екатерина”, болница “Токуда”, Болница “Лозенец” и МБАЛ “Св. Анна”).

Доц. Д-р Божидар Финков е председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването (2001 – 2003).

 

© 2009 УМБАЛ Света Анна - София

 

Начало  Принтиране Сподели с приятел

 

За нас          Контакти